· 

Start duurzamer te leven, 6 praktische tips

Om duurzaam te leven kost best een beetje extra energie. En als we eerlijk zijn zitten we daar niet helemaal op te wachten, althans dat zou ik goed kunnen begrijpen. Afval scheiden, tweedehands meubeltjes kopen, een elektrische auto aanschaffen, zonnepanelen op het dak en met de trein op vakantie in plaats van het vliegtuig. Het kost allemaal extra moeite, laat staan de extra kosten die het met zich mee brengt. Waarom zou ik mij hiervoor inzetten?  Al met al blijven we allemaal mens, whats in it for me?  

 

De toegevoegde waarde voor mij persoonlijk is naar lastig te meten. Ik merk er weinig van dat de plastic soep in de oceaan een stukje minder wordt, dat er in Bangladesh nog steeds kinderen onder erbarmelijke omstandigheden mijn shirtjes aan het maken zijn en dat de co2 uitstoot veel te hoger is dan mijn leefwereld eigenlijk aan kan. 

 

Maar goed, ik kan het ook van de andere kant bekijken. Wat heb ik te verliezen om mijn beste beentje voor te zetten? Om mij in te zetten met wat binnen mijn vermogen ligt om in mijn omgeving het verschil te maken?  Ik bedoel, beland mijn plastic op de grote hoop of  sorteer ik het netjes uit? Wat als ik nu in plaats van 5x in de week vlees eens wat ga minderen? Wat als ik nu eens gewoon wat minder lang onder de douche blijf staan? Wat als ik nu gewoon eens met de trein op vakantie ga door Europa in plaats van het vliegtuig? 

Dit gaat me nog eens een hoop financiële voordelen opleveren in plaats van extra kosten. 

 

Als ik eerlijk ben vind ik het belangrijk dat mijn huisje opgeruimd en schoon is,  jij niet? Waarom hou ik mijn wereld  dan ook niet een beetje schoon?

 

 


1. Heb ik het nodig?

Ooit heb ik eens iemand ontmoet waarvoor de financiële middelen nagenoeg onbeperkt toereikend waren. Ondanks dat stelde hij zijn kinderen altijd de wedervraag wanneer er in hen optiek weer wat nieuws nodig was. Heb je het nodig, echt nodig? Heb ik 30 minuten douchen per dag nodig? Heb ik de auto nodig, of kan het ook met de fiets?

2. Waterbesparende kranen

Uiteraard heb ik nog helemaal geen zin om minder lang onder de douche te gaan staan. Maar goed, ik kan natuurlijk om te beginnen wel wat aan mijn douchekoppen doen. Waterbesparende kranen besparen bij dezelfde douchetijd maar liefst de helft aan water. 

3. Duurzame bank

Het is niet altijd een pretje als je weet waar banken in investeren. Het kost niet heel veel moeite om te bankieren bij een duurzame bank. Wel weet ik dat door onderdeel te zijn van deze club ik mijn bijdrage lever aan duurzame investeringen en dus een duurzame samenleving.

4. Ga op avontuur

Heb jij je vliegreis naar een te vette verre bestemming alweer geboekt? Waarom ga je niet op avontuur in Europa, er word weer vol geïnvesteerd in betere treinaansluitingen tussen verschillende Europese landen. Ik heb vele plekken in Europa nog niet gezien en ben dan ook van plan dit jaar het niet noodzakelijke vliegtuigtripje te skippen. 

5. Verandering van spijs

Voor mij was het best even een stap, wat minder vlees eten. Ik was dan ook een 7 dagen per week vlees verslinder. Maar goed, door middel van wat kleine aanpassingen eet ik nu een stuk minder vlees. Het heeft me verrijkt met heerlijke nieuwe recepten. 

6. Kleding

Naast de olie industrie is de kleding industrie een van de meest vervuilende sectoren. Neem eens een kijkje naar duurzaam geproduceerde merken, er komen er steeds meer. Het is niet perse duurder en stiekem steel je dan ook wel een beetje de show, met je duurzame sneakertjes. Reactie schrijven

Commentaren: 0

Dit was de winkel

  • Vintage en retro
  • Industrieel en brocante
  • 600m2 winkelplezier

De producten waren

  • Uniek
  • Tweedehands
  • Met een verhaal

Bestellen

  • Via contactformulier
  • Snelle reactie
  • Ontzorging in bezorging 

Contact

M | henny@koelvintage.nl 

| +316-33194756

Koelvintage

Burensedijk 6

4012KG Kerk-Avezaath